Land Art Sahara Lommel

Welkom op mijn blog, waar ik regelmatig zal posten over land art en floral design.
Mijn passie om in de natuur te creëren, begon enkele jaren terug met een boek van Andy Goldsworthy. Hoe hij natuurlijke materialen gaat manipuleren om er vegetatieve objecten en installaties mee te bouwen, werkt zeer inspirerend voor me! Na zijn boek gelezen te hebben, ben ik op zoek gegaan naar andere artiesten en zo leerde ik Nils Udo, Richard Long, Richard Shilling, Roy Staab en vele anderen kennen.
Als florist ben ik een aanhanger van het principe ‘Less is more’. Met zo weinig mogelijk materialen tot de ultieme creatie komen, je werk puur houden! Deze filosofie sluit enorm aan bij land art, waar je gaat creëren met hetgeen je op een bepaalde plek zult vinden.
Land art gaat terug naar de basis, want er zijn verschillende beperkingen die bepaald worden door de locatie. Ook de seizoenen spelen een enorme rol, net als het gemis aan technische hulpmiddelen om tot een creatie te komen. Dit maakt land art zo boeiend!
 
Mijn verhaal startte in de Sahara te Lommel, een unieke locatie in België.
Het is een groot naaldbos met in het midden een zandvlakte rond een prachtig meer, ontstaan door zandwinning. Een prachtige locatie om aan land art te doen!
Op weg doorheen het bos werd ik verrast door het werk van Will beckers (“the willowman”). Hij maakt enorme sculpturen uit wilgentakken en wil de interactie aangaan tussen mensen en natuur. Zeker een naam die je eens moet opzoeken als het om land art gaat!
Aan het begin van het bos vond ik prachtige polygoniumstokken en gleditsiapeulen waarmee ik een constructie in het meer wou maken. Meteen werd duidelijk dat de natuur de overhand heeft en dit niet zo makkelijk was. Alsof dit nog niet genoeg was, wandelden enkele ruiters te paard doorheen het meer op enkele meters van waar ik aan het werk was. Iedere trilling kon mijn constructie in elkaar laten zakken, wat uiteindelijk ook gebeurde!
Met volle moed begon ik aan de opbouw van een nieuwe constructie en ik moet zeggen dat ik enorm blij was met het resultaat.
Dit was de start van mijn land art avontuur!